Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legyezés

MŰLEGYEZÉS

 

A kisebb méretű horogra kötött állati eredetű anyagok (szőr, toll, bőr, stb.) lehettek az első műlegyek, melyekkel vélhetően sikerrel utánozhatták a kiszemelt hal, akár aktuális, táplálékát.

Kép

A műlegyek célba juttatásához dobózsinórt használtak, a mai legyezőzsinór korai változatát, lefektetve a műlegyező horgászat alapjait. Az 1600-as években Isaac Walton, A Tökéletes Horgász (The Compleat Angler) című művében már több műlegyet bemutatott.

A mai értelemben vett műlegyezés alapját a nedves léggyel való horgászat jelenti, melyekkel a felszínen tartott (száraz) legyes horgászatot jóval megelőzve, az 1600-as évektől Angliában már eredményesen horgásztak. Az akkoriban használt klasszikus nedves legyek a mai napig sem vesztettek fogósságukból, bár kétségtelen tény, hogy az 1850-es években szintén Nagy-Britanniában "feltalált" száraz legyezés és nimfázás az amerikai stílus elterjedésével a nedves legyezés komoly népszerűség vesztését eredményezte.

MŰLEGYEK

A műlegyező horgászat során felkínálható utánzatok köre meglehetősen sokrétű, a parányi, 28-as horogra kötött szúnyog imitációjától kezdve a nagyméretű, akár több 0-ás horgú "hallegyekig" bezárólag műlegyekről beszélhetünk, amennyiben a klasszikus módon, az adott kategóriának legmegfelelőbb legyező zsinórral-bottal juttatjuk el a megfogni kívánt halak elé.

A műlegyező horgászatban, amely szinte a legnagyobb fokú figyelmet és a természetben lezajló eseményeket értő és értékelő hozzáállást igényli követőitől, általánosságban tetten érhető a különféle halak legkülönfélébb táplálékállatainak (repülő rovarok, legyek, lárvák, bábok, bogarak, piócák, halak) minél valósághűbb utánzása. Bizonyos helyzetekben akár a "fantázia" legyek is igen kapósak lehetnek, melyekre több légytípus között sok példát találhatunk. A rendkívül változatos műlegyek felkínálhatók a következő táblázatok szerint:

 

Vízfelszínen

Száraz legyek :                            galléros (all round) legyek szárnyas legyek (utánzatok)

Szárnyas tegzes (caddis)  :              szárnyas tegzes legyek

Szárazföldön élő (terrestrials) :             hangyák, bogarak, darazsak, szöcskék, stb.

Popper légy :                                         békák, egerek, stb.

 

 Felszín alatt, vízközt, vagy a fenék felett

Nedves légy :                               galléros nedves legyek szárnyas nedves legyek

Nimfa (nymph) :                                kérész lárvák, szitakötő lárvák

Báb (pupa) :                              tegzes lárvák, szúnyogbábok

Sztrímer (streamer) :                  halivadék, hal, pióca, stb.

 A nagyobb legyek (nagyobb önsúly, vagy a méretből adódó jelentős légellenállás) dobásához természetesen magasabb legyező zsinór és bot osztály szükséges.

 

A műlegyező horgászat általános irányelvei alapján AFTMA (#) osztályú zsinórok és legyező botok a legalkalmasabbak:

a száraz legyekkel történő horgászat során :                3-5 #

nedves legyezésre, nimfázásra :                                     4-6 #

sztrímerezéshez:                                                                 6 < #

popperekhez (nagyobb fejes legyek):                             7 < #

 

LEGYEZŐ ORSÓ

Egyszerű, fékkel sem rendelkező orsókat a mai napig gyártanak a műlegyezőhorgászok számára a drágább modellekre jellemző legmodernebb könnyűfémötvözetekből, egyedi, magas technológiai színvonalú megmunkálással.

Kép

Ettől függetlenül a fékrendszer általánosan elterjedt, nagyobb részben egyszerű műszaki megoldásokat használnak a gyártók, de készülnek nagy megterhelésekre is alkalmazható fékkel kialakított legyezőorsók, valamint léteznek "anti reverse" típusok is melyeknél a zsinór lehúzásánál a hajtókar nem forog visszafelé.

 

 

 

A legyező orsók és legyező botok osztályozása megegyezik az AFTM szabályok szerinti skálán a legyező zsinór első 30 lábon (9,14 m) mért súlya alapján kapott értékkel. Az orsón feltüntetett szám (számok) jelzi, hogy az adott modell milyen zsinór osztály (osztályok) tárolására szolgál. A gyártók többnyire az alátét zsinór (backing) hosszát is közlik, ami típustól, kialakítástól függően változhat. A jobb minőségű orsók kizárólag könnyűfém-ötvözetekből készülnek, műanyag házú, dobú kivitelek kizárólag az olcsóbb kategóriákban találhatók meg. Kialakítás és dob profil szerint megkülönböztethetőek:

                                                                                     * tradícionális, kis magú

                                                                                     * közepes magú (mid-arbor)

                                                                                     * nagy magú (large-arbor)

 műlegyező orsók. A hagyományos kismagú orsók keskeny és mély dobja viszonylag több backing feltekerését teszi lehetővé, hátrányuk azonban a kisebb dob átmérőn tárolt zsinór túlzott memóriája lehet. Kisebb zsinór osztályokban népszerű és igen elterjedt.

 A közepes és nagy magú (large-arbor) legyező orsó dobja szélesebb, alacsonyabb profilú, belső átmérője lényegesen nagyobb. Előnye, hogy a nagyobb hengerpalást átmérőnek köszönhetően a zsinórt nagyobb karikákban tárolja, melynek kezelése kevésbé problematikus. További előnye hogy a zsinór feltekerése kevesebb időt vesz igénybe.

Lényeges szempont a legyező orsó súlya, mivel csakis jól összeválogatott, összeillő legyező bottal- orsóval valósítható meg a hatékony és élvezetes legyezőhorgászat. A jól megválasztott orsóval legyezőbotunk a tökéletességig kiegyensúlyozható.

Célszerű minél több pótdob beszerzése mert legtöbbször a helyes legyező zsinór kiválasztása is a siker egyik kulcsa lehet. Fontos szempont, hogy a dobcsere akár a horgászat közben is egyszerűen, gyorsan végrehajtható legyen.

 

LEGYEZŐ ZSINÓROK

A napjainkban gyártott legyező zsinórok a nemzetközi AFTM (Association of Fishing Tackle Manufacturers) rendszer szerinti elvek alapján mért súlyuk alapján 1-12-ig terjedő skálán mozognak. A rendszert az USA-ban vezették be és úgy számolják ki, hogy megmérik a zsinór első 30 láb (9.144 méter) hosszát. Régebben 30 láb hosszú zsinórokat használtak a dobáshoz.

 

Zsinór osztály               Tömeg             Tolerancia+/-

# 1                                    3,9 g                       0,4 g

# 2                                    5,2 g                       0,4 g

# 3                                    6,5 g                       0,4 g

# 4                                    7,7 g                       0,4 g

# 5                                     9,1 g                      0,4 g

# 6                                    10,4 g                     0,5 g

# 7                                    12,0 g                     0,5 g

# 8                                    13,6 g                     0,5 g

# 9                                    15,5 g                     0,6 g

# 10                                  18,1 g                     0,6 g

# 11                                  21,4 g                     0,8 g

# 12                                  24,6 g                     0,8 g

 

Elvékonyodásuk (taper - kónusz) jellege alapján három fő csoportba sorolhatóak:

* Wf (weight forward - elöl súlyos)

* Dt (double taper - mindkét végén elvékonyodó)

* L (level - végig azonos vastagságú)

 

Merülő képességeik szerint:

* F (floating - úszó)

* I (intermediate - lebegő)

* S (sinking), F/S (süllyedővégű).

 A süllyedő és süllyedővégű (S, F/S) változatokat merülési sebességük (inch/sec) tekintetében további kategóriákba (pl:3M, Scientific Angler 5 kat.) osztják. Hosszuk 24-35 méter között a leggyakoribb. Vannak egészen rövid (9-11 m) ún. lövő zsinórok (ST shooting head) melyeket az úszóktól a gyorsan süllyedőkig megtalálhatunk a gyártók kínálatában. A hozzá kapcsolódó kifutó zsinórral (shooting line) használhatók. A legyező zsinórok általában PVC alapúak, a minőségi gyártmányok felületének simasága, csúszóssága kiváló, rendszeres tisztításával, ápolásával akár több éven keresztül hálálhatja meg a befektetést.

LEGYEZŐ CSOMÓK,KÖTÉSEK:

Kép ALBRIGHT CSOMÓ

 

 

 

 

 

 

 

Kép BLOOD CSOMÓ

 

 

 

 

 

 

 

 

KépLEGYEZŐ-ZSINÓR KÖTÉS

 

 

Kép TŰCSOMÓ