Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pergetés felszerelései

>PERGETÉS FELSZERELÉSI:                Kép

 

VILLANTÓK

 Kép A rézből és különféle fémekből készített műcsalikkal ősidők óta eredményesen fogható a ragadozó halak legnagyobb része. A villantó a mai napig nélkülönözhetetlen a pergetőhorgász eszköztárából.

 

 

A hagyományos támolygó villantók, a kanalak, méretük, lemezük vastagsága, alakjuk, hajlításuk és domborításuk szerint számos halfajra bevethetőek. A rohanó vizű hegyi patakok és folyók horgászatához csakúgy mint a vízinövénnyel sűrűn benőtt sekély vizű tavak és holtágak halainak keresésére, vagy a mély vizű bányatavak, tározók sikeres vallatásához is találhatunk megfelelő villantót.

 Kép A klasszikusnak számító Abu Atom, Toby, a Dam Effzett, a Rublex Orcla támolygó villantók méltóak a több évtizedes bizalomra, a mai napig eredményesen használhatók.

 

 A nem vagy alig hajlított, kis domborítású (Effzett, Atom) kanalak húzásra kis kilengésekkel támolyognak. Felületük és súlyuk (lemez vastagság) arányában a megfelelő bevontatási tempó eltalálásával sokféle halra és víztípusra alkalmazhatók.

Kép

A hosszúkás, keskenyebb, S-alakban hajlított, kevésbé domborított vastag anyagú villantókkal akár a gyors folyóvízi horgászat (pl. pisztrángozás) művelhető.

 

Kép

A hasonló kiképzésű könnyű, vékony lemezű, de erősebben domborított támolygókkal a sekélyebb állóvizek is (pl. csukázás) eredményesen pergethetők.Kép

 

Kép

 

 

A fémből készített villantók másik csoportja a több alkatrészből álló körforgó villantó. A kishal mozgását utánzó támolygó villantóktól eltérően a behúzás hatására az acéltengely körül forgó, inkább csak domborított, kanál igen erős fény és rezgés impulzusokat kelt a víz alatt. A miniatűr 00-ás Mepps körforgótól a 32 grammos Blue Fox Vibrax villantóig, méretben, színben hatalmas választék áll rendelkezésre, melyek közül a fogni kívánt halfajták, a víztípus, vagy éppen a fényviszonyoknak megfelelőt könnyűszerrel találhatunk.

Kép

 

 

 

Szintén a villantók közé sorolhatók az Amerikából származó két tengelyű (spinnerbait, buzzbait) műcsalik. Kanaluk avagy a buzzbait propellere a tengely felső szárához kapcsolódik és a forgóvillantókhoz hasonlóan a bevontatás hatására pörgő mozgást végez. Az alsó részen rögzített és egyágú horgot rendszerint szilikon bojttal vagy testtel rejtik illetve egészítik ki. Méretben, kivitelben és színben óriási a választék főleg a tengerentúlon. A fekete sügér (largmouth bass) fogására kísérletezték ki, de csukázásra (pike, muskie) is kitűnően megfelelhet.

 

Kép

 

 

A főképp tengeri horgászatban használatos fém alapanyagú pilkerek lehetnek lapítottak, hajlítottak, de akár aszimmetrikus halformájúak is. Az általában karcsú és hosszúkás formák jelentős, akár több száz gramm tömeggel rendelkeznek. A támolygó villantókhoz hasonlóan egy darab hármashoroggal szerelik.

Kép

Hazai viszonyaink között a kisebb dobótömegű pilkerekkel (15-60 gr.) eredményesen balinozhatunk. A Magyarországon népszerű szivarólmos-legyes készség a jól megválasztott pilker használatával még eredményesebbé tehető.

 

A VILLANTÓZÓ FELSZERELÉS

A villantózáshoz használt felszerelés kiválasztásánál mindenképp figyelembe kell venni az alkalmazandó körforgó és támolygó villantók dobósúlyát, valamint a bevontatás során fellépő, típustól- mérettől függő akár jelentősebb ellenállását. Ezen felül alkalmasnak kell lennie a horgászott hal eredményes megakasztására, sportszerű fárasztására.

Hegyi patakok és kisebb folyók pergetését még vízben gázolva is jelentősen megnehezíthetik a víz fölé hajló fák, bokrok ágai. Célszerű a rövid 1,8- 2,4 méteres pergető botok használata a hozzávaló peremfutó orsóval. A főképp pisztráng és domolykó horgászat során általában a kisebb súlyú és méretű körforgó villantók és támolygók felelnek meg, jellemzően az áramlással szemben (felfelé) dobva. Egyéb körülmények, más víztípus és élőhely esetén is eredményes lehet a könnyű, akár parányi (00-ás, 0-ás, 1-es) körforgók, kisebb súlyú, felületű támolygó villantók alkalmazása balin, jászkeszeg, garda, csapó sügér, stb. pergetésre.

A nagyobb méretű körforgó villantók (5-6-os Mepps-ek, 6-os Veltic-ek, nagyobb Vibraxok, stb.) használatához, főleg a jelentős behúzási ellenállás miatt gerinces, merevebb spiccű közepes erősségű pergető bot szükséges. A peremfutó orsót erősen igénybe veszi a nagyobb kanalú forgóvillantó behúzása, ezért célszerű jobb minőségű, erősebb szerkezetűek használata. Ezen felszereléssel (2,4-3 méteres kétkezes, közepes erősségű pergető bot, 40-50-es kapacitású peremorsó) a nagyobb súlyú és méretű támolygó villantók is bevethetők. A nagyobb körforgó és támolygó villantók hazai viszonyaink között számos halfajra, elsősorban csukára, harcsára, balinra kiváló eredménnyel használhatóak. A zsinór kiválasztásánál feltétlenül említést érdemel főleg a körforgó villantók jelentős zsinórcsavaró hatása, melynek a vastagabb, merevebb monofil zsinórok jobban ellenállhatnak, de ennek figyelembevételével fonott zsinórral is körforgózhatunk. A helyesen vezetett (húzott) támolygók nem pöröghetnek a tengelyük körül, kivételt képezve az erősebben domborított modellek főképp a csukázásnál rendkívül eredményes, bottal irányított mozgatásánál, meg- meg rántásánál, a behúzás megállításakor.

 

WOBBLEREK:

A terelőlemezes műcsalik (wobblerek) szinte iparszerű előállítása (Heddon, South Bend, Shakespeare, Creek Chub, stb.) kb. a húszas-harmincas évekre tehető.

Kép

 

Magyarországon a nyolcvanas évek elején nagyobb mennyiségben bekerülő, fából készült, finn rapalák ismertették és kedveltették meg a fogékony pergetőhorgászokkal a wobblereket és a wobblerezés technikáját. Sokakat rabul ejtett, és ejt a mai napig is, ez a páratlanul eredményes, pergetőhorgászaink körében talán legnépszerűbb, műcsalis módszer.

Kép

 

A wobblerek jellemzően fából vagy műanyagból készülnek, nagyrészt egytestűek.

 

Kép

Kisebb részben kettő test kapcsolódik (jointed) egymáshoz. Mérettől, illetve hossztól függően egy- két, nem ritkán három vagy több hármashoroggal szerelik, melyeket a fatestűekben acéldrót rögzít és modelltől, gyártótól függően köt össze egymással valamint az orrkarikával.

 

Kép

Műanyagtestű wobblerek esetében a horgok tartására a felkötéshez szükséges fém füleket a gyártási eljárás (fröccsöntés) során építik be a test megerősített pontjain.

A műanyag testben kiképzett üregekben a dobósúly növelésére, továbbá a nagyobb rezgés elérésére különböző méretű, anyagú golyókat helyezhetnek el a gyártók. Fatestű wobblerek között is előfordulnak csörgő kivitelűek.

A terelőlemezzel (nyelvvel, csőrrel) ellátott wobblerekkel a vízréteg különböző mélységeit pásztázhatjuk. Önsúlyuk és felhajtóerejük szerint vannak osztályozva:

 

# Úszó testű wobblerek (floating)

Kép

 

 

* Süllyedő wobblerek (sinking)

Kép

 

 

* Lebegő wobblerek (suspending)

Kép

 

A műcsali elején elhelyezkedő terelőlemez (lapka) mérete, alakja és a wobbler hossztengelyével bezárt szöge az orrkarikától való távolsága nagymértékben befolyásolja a rendkívül változatos formájú és méretű testek mozgását (veretését).

 LEBEGŐ WOBBLEREK:

 Kép

A lebegő (suspending) wobblerek akciójukat tekintve a fent említett úszó, illetve süllyedő testű modellekhez hasonlóan, a terelő nyelv és a forma sajátosságainak megfelelően mozognak a behúzásra. A lényeg, hogy a bevontatás megállításakor az elért és kiválasztott vízrétegben a műcsali ideális esetben egy helyben lebeg, vagy nagyon lassan süllyedhet, illetve emelkedhet. Bizonyos helyzetekben ezeket a tulajdonságokat kihasználva, melyet meg-meg állított szakaszos becsévéléssel érhetünk el, rendkívül eredményesen horgászhatunk. Az egyre népszerűbb jerkbait horgászatban is közkedvelt a suspending műcsali.

 

ÚSZÓ WOBBLEREK:

Kép

 

 

 

 

 

 Általánosságban kimondható, hogy az úszótestű, a vízszinteshez közelítő kisebb szögű és nagy felületű terelőlemezes modellek általában a mélyebb vizek horgászatára használhatóak.

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

A kisebb méretű és meredekebb szögben álló lemezű wobblerek a sekélyebb vízrétegek pergetésére alkalmazhatók.

A fatestbe ragasztott lemez, vagy a műanyag testű műcsalival akár egybeöntött nyelv lapjának homorúsága, domborúsága szintén hatással van a műcsali mozgási és veretési tulajdonságaira. Az úszótestű wobblerek a bevontatás sebességének arányában különböző mértékben merülnek: a betekerés megállításakor a vízfelszín felé emelkednek, nyugalmi állapotban a felszínen lebegnek. Az esetleges áramlás további mérsékeltebb veretést és merülést produkálhat.

Sok helyen felúszó wobblereknek is nevezik ezeket a műcsalikat. Az összes ragadozó hal horgászatára alkalmasak, talán a legsokoldalúbban használható és hazánkban is a legnépszerűbb műcsaliféle.

SÜLLYEDŐ WOBBLEREK:

Kép

 

A süllyedő wobblerek nyugalmi helyzetben is különböző mértékben merülnek. Terelőlemezük profilja, nagysága folytán lehetnek mélyre törők, vagy többé- kevésbé azonos vízrétegben vezethetők (L- alakú nyelv). Veretési tulajdonságaik megegyezhetnek az azonos formájú és nyelvű úszó wobblerekkel. Sok gyártó modelljei között találhatunk egyformákat úszó és a többnyire nagyobb tömegű süllyedő változatban. Némiképp nagyobb kockázattal jár a süllyedőtestű wobblerek használata az úszó típusokkal szemben a nagyobb leakadás veszély miatt és az akadóból való kiszabadítása is komplikáltabb lehet. Cserébe lassabb vezetés mellett is, típustól függően, akár igen komoly mélységekben pergethetünk a segítségükkel. Hazai rablóink mindegyikére kiváló választás lehet a helyesen alkalmazott, süllyedő wobblerekkel való horgászat.

 

WOBBLEREZŐ FELSZERELÉS:

Felszerelésünk mindenképpen alkalmazkodjon a műcsali dobótömegéhez, wobbler behúzásakor fellépő ellenálláshoz, a fogni kívánt halak méretéhez és a víztípus jellegéhez:

* nyílt akadómentes

* erősen benőtt

* akadós

Pergető botunk rugalmas spiccének köszönhetően dobhatjuk az esetenként igen könnyű wobblereket, melyeknek átlagsúlya leggyakrabban az 5-25 grammos tartományban mozog. Az ultrakönnyű, könnyű és közepes erősségű (dobósúlyú) pergetőbotok felelhetnek meg leginkább a wobblerezéshez.

 Az ultrakönnyű pergetőbotok 1,8-2,4 m hosszban, általában egykezes nyéllel a kisebb wobblerekkel való horgászatra (2-12 gr.), a kis testű ragadozók (csapó sügér, fekete sügér, domolykó, stb.) fogására használhatók.

 A könnyű pergető botok 1,8 - 3 m hosszban a kb. 5-20 grammos wobblerekhez a legalkalmasabbak. A rövidebb botok egykezes, a hosszabbak kétkezes nyélkialakításúak. Nyílt vízterületen nagyobb testű halak is (balin, süllő, csuka, stb.) biztonságosan megfoghatók általuk.

 A közepes erősségű pergetőbotok, ideális eseteben még mindig érzékeny, rugalmas, de kellőképpen erős spicce lehetővé teszi a kisebb tömegű (10-18 gr.) wobblerekkel való pergetést. A nagyobb öntömegű műcsalik (18-38 gr.) dobásához, behúzásához, a nagyobb nyelvű típusok, sodrásban még jelentősebb ellenállásához is elegendő tartalékkal kell rendelkeznie.

 A nagyobb testű rablók fogására nehezebb körülmények esetén is alkalmazhatók, nyílt víz és ideális terepviszonyok között, vagy csónakból horgászva, kapitális halak (harcsa) is elejthetők. Általános hosszuk 2,4-3,3 m, kétkezesek. Hazánkban főleg a könnyű és közepes erősségű peremfutó orsóval szerelhető 2,7-3,3 m hosszú pergetőbotok a közkedveltebbek.

 

VERTIKÁLIS MŰCSALIK:

Kép

A vertikálisan mozgatható wobblerek (vertical lures) nagy mélységek fenék feletti horgászatára alkalmazhatók. Süllyedők, viszonylag rövidebb méretűek (5-15 cm), dobósúlyuk 5-95 gramm között váltakozhat. Terelőlemezzel nem rendelkeznek és a többi wobblertől eltérően a bekötőfül nem a műcsali elején (orrkarika), hanem a felsőrész (hát) első harmadán, közepén helyezkedik el. Parti horgászatra, távolabbi dobásokra nem alkalmas. Igazi területe a mély, nagyon mély, tavak-tározók és az álló vagy lassan áramló, mély vizű folyórészek csónakos horgászata. A módszer lényege a függőleges irányú mozgatás, emelés-süllyesztés, amely a jerkeléshez hasonlóan rövid és kemény botot igényel. Sügér, süllő, csuka zsákmányolható a leggyakrabban.

SZILIKON MŰCSALIK:

 

Kép

 

A hetvenes években megjelenő szilikon alapanyagú műcsalik sok tekintetben forradalmasították a műcsalis sporthorgászat több válfaját, sőt új pergetőmódszereket generáltak. Az Egyesült Államokban történt a főleg fekete sügér fogására irányuló fejlesztés, azóta az összes ragadozó halfaj fogására találhatunk kiváló gumicsalikat.

Kép

A súlytalan (ólmozatlan) és súlyozott jig horogra felhúzható legkülönfélébb formájú, színű, méretű műcsalikkal a halak szinte összes táplálékállatai (férgek, bogarak, gyíkok, békák, rákok, halak) utánozhatóak.

 

 

 

Kép

Magyarországon a nyolcvanas években terjedtek el az első Mister Twister (USA) gyártmányú gumicsalik a kísérletező kedvű pergetőink nagy örömére. Az első egy és kétfarkú twisterek elsősorban a süllő és harcsahorgászatban hoztak igazi áttörést, de csukára, balinra is olykor kiváló eredménnyel kecsegtettek. Az ólmozott horogra (twisterfej) húzott lágy anyagú plasztik műcsalik a behúzásra a rablóhalak számára igen csábítóan mozognak.

 

                                                                             

                                                                         

Kép

A twister méretének és az ólommal egybeöntött twisterfej súlyának arányában a sekély állóvizektől a mély, gyors sodrású folyókig minden körülmény esetén használhatók. Méretük 3-20 cm, szín�%